Mi az inulin?

Mit kell tudni az inulinról, egy egészséges prebiotikumról? Az inulin egyfajta rost. Számos tanulmány vizsgálta egészségügyi előnyeit, hogy javítja-e az emésztőrendszer egészségét, segít-e a cukorbetegség szabályozásában és elősegíti-e a fogyást.

Cikk tartalma: Mi az inulin?

  • Mi az inulin?
  • Hol található?
  • Az inulin természetes forrásai
  • Egyéb források
  • Egészségügyi előnyök
  • Biztonság és mellékhatások
  • Adagolás
  • Kell inulint szedni?

    Mi az inulin?

    Az inulin egy rost, amely hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez. A növények természetes módon tartalmaznak inulint, és egyes gyártók feldolgozott élelmiszerekhez adják.

    Az inulin a következő:

    • egyfajta oldható rost, amely számos növényben megtalálható.
    • Ez egy fruktán. Más fruktánokhoz hasonlóan prebiotikum , ami azt jelenti, hogy segíti az egészséges baktériumokat a bélben.

    A fruktánok fruktózmolekulák láncai. A molekulák úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy a vékonybélben nem bonthatók le. Ehelyett a vékonybél alsó szakaszába vándorolnak, ahol hasznos bélbaktériumokkal táplálkoznak.

    A bélbaktériumok az inulint és más prebiotikumokat rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a vastagbél sejtjeit, és számos egyéb egészségügyi előnnyel járnak. Az inulint tartalmazó növények már évezredek óta léteznek, és az emberek a múltban sokkal több inulint fogyasztottak, mint manapság.

    Hol található az inulin?

    Természetesen számos növényben előfordul, de mesterségesen is előállítható.

    Az inulin természetes forrásai

    Körülbelül 36 000 növényfajban fordul elő. Tudományos kutatások szerint a cikóriagyökér a leggazdagabb forrás. Más növények csak kis mennyiségű inulint tartalmaznak. Kiválasztott növények táblázata és inulintartalmuk:

    • cikóriagyökér, 35,7-47,6 g
    • Csicsóka , 16-20 g
    • fokhagyma, 9-16 g
    • nyers spárga, 2-3 g
    • nyers hagymapép, 1,1-7,5 g
    • búza, 1-3,8 g
    • nyers árpa, 0,5-1 g

    Egyéb források - élelmiszer

    Az inulin kiegészítő formában vagy összetevőként is kapható:

    • fehérjeszeletek
    • müzliszeletek
    • joghurtok és egyéb tejtermékek
    • italok
    • pékáruk
    • desszertek

    Az inulin egészségügyi előnyei

    Az inulint számos okból szedik az emberek. Javíthatja az emésztést, enyhítheti a székrekedést, elősegítheti a fogyást és segíthet a cukorbetegség szabályozásában.

    Javítja az emésztőrendszer egészségét

    A bélmikrobiom a belekben élő baktériumok és más mikrobák populációja. Ez a közösség nagyon összetett, és jó és rossz baktériumokat egyaránt tartalmaz. A baktériumok megfelelő egyensúlya elengedhetetlen a bélrendszer egészségének fenntartásához és a szervezet betegségektől való védelméhez.

    Az inulin segíthet fenntartani ezt az egyensúlyt. Valójában tanulmányok kimutatták, hogy serkentheti a hasznos baktériumok növekedését. Az egészséges baktériumok mennyiségének növelése javíthatja az emésztést, az immunitást és az általános egészségi állapotot.

    Csillapítja a székrekedést

    Sok embernél segíthet enyhíteni a székrekedés tüneteit is. Egy tanulmány szerint az inulint szedő emberek gyakoribb székletürítést és javuló széklet állagot tapasztaltak. Egy másik négyhetes vizsgálatban az idősebb felnőttek, akik napi 15 gramm inulint fogyasztottak, kevesebb székrekedésről és jobb emésztésről számoltak be.

    Elősegíti a fogyást

    Számos tanulmány arra utal, hogy az inulin a fogyásban is segíthet . Egy fogyókúrás vizsgálatban prediabéteszes emberek 18 hétig szedtek inulint vagy egy másik, cellulóznak nevezett rostot. Azok, akik inulint szedtek, szignifikánsan több súlyt vesztettek a 9. és 18. hét között. Azonban néhány túlsúlyos vagy elhízott gyermekeken végzett vizsgálat nem találta azt, hogy az oligofruktóz vagy az inulin csökkentené a kalóriabevitelt.

    Segít a cukorbetegség szabályozásában

    Számos tanulmány szerint az inulin javíthatja a vércukorszint szabályozását cukorbetegeknél és prediabéteszes betegeknél . Ez azonban az inulin típusától függhet. A nagy hatékonyságú (HP) típus különösen előnyös lehet. Például egy tanulmány megállapította, hogy a HP inulin csökkentette a májzsírt prediabéteszes embereknél.

    Javítja az ásványi anyagok felszívódását és a csontok egészségét

    Állatkísérletek kimutatták, hogy az inulin javítja a kalcium és a magnézium felszívódását, ami a csontsűrűség javulásához vezet. Egy emberi vizsgálat hasonló előnyöket talált. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) áttekintése szerint a tudományos bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy az inulin típusú fruktánok jótékony hatással lehetnek a csontsűrűségre és arra, hogy a szervezet milyen jól szívja fel a kalciumot.

    Egyéb lehetséges előnyök

    Van némi bizonyíték arra, hogy az inulin-kiegészítők más állapotokra is hatással lehetnek, bár a bizonyítékok nem annyira erősek. Ilyenek például a szív egészségére, az ásványi anyagok felszívódására, a vastagbélrákra és a gyulladásos bélbetegségre (IBD) gyakorolt ​​jótékony hatások.

    Támogathatja a szív egészségét

    Az inulin javíthatja a szív egészségének számos markerét.

    Segíthet megelőzni a vastagbélrákot

    Egyes tudósok úgy vélik, hogy az inulin segíthet megvédeni a vastagbél sejtjeit . Ez annak köszönhető, hogy az inulin butiráttá fermentálódik. Emiatt számos tanulmány vizsgálta a vastagbél egészségére gyakorolt ​​hatását. Az inulin csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, de további kutatásokra van szükség.

    Segíthet a krónikus bélgyulladás kezelésében

    A kutatások arra utalnak, hogy az inulin, mint prebiotikum, előnyös lehet a gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén azáltal, hogy javítja a bélflórát és csökkenti a bélben a gyulladást. Számos kisebb humán vizsgálat a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteinek enyhülését és a Crohn-betegség gyulladásos markereinek csökkenését is kimutatta. A kutatók azonban még nem állnak készen arra, hogy ajánlják az inulin alkalmazását az IBD kezelésében.

    Biztonság és mellékhatások

    A tudósok széles körben tanulmányozták az inulin különböző formáit, és úgy tűnik, hogy kis dózisokban a legtöbb ember számára biztonságos. Azonban azoknál az embereknél, akik intoleránsak a FODMAP-okra, valószínűleg jelentős mellékhatások jelentkeznek. A parlagfűre allergiásoknál a cikória inulin szedése után súlyosbodhatnak a tünetek.

    Amikor inulinnal bővíted az étrendedet, kezdj kis mennyiségekkel . A nagyobb mennyiségek valószínűleg mellékhatásokat okoznak. A bevitel lassú növelése idővel segít a szervezetednek alkalmazkodni.

    A leggyakoribb mellékhatások a következők:

    • puffadás
    • puffadás
    • hasi kellemetlenség
    • laza széklet és hasmenés

    Adagolás és alkalmazási mód

    Bár az inulin minden típusa biztonságos a legtöbb ember számára, egyeseknél nagyobb a valószínűsége a mellékhatásoknak. Amikor inulint ad hozzá az étrendjéhez, kis mennyiségekkel kezdje. Kezdje azzal, hogy rendszeresen kis mennyiségű inulinban gazdag ételt ad hozzá.

    Az inulin-kiegészítők szedésének megkezdésekor egyes források azt javasolják, hogy legalább 1-2 héten keresztül legfeljebb napi 2-3 grammal kezdjünk. Fokozatosan növeljük ezt, amíg el nem érjük a napi 5-10 grammot.

    Az inulinnal foglalkozó legtöbb tanulmány napi 10-30 g-ot használ, az idő múlásával növekvő mennyiséggel.

    A mellékhatásoknak a folyamatos használattal javulniuk kell. Azonban nem mindenki tolerálja az itt felsorolt ​​grammokat.

    Kell inulint szedni?

    Az inulinnak számos lehetséges egészségügyi előnye van. Támogathatja a bélrendszer egészségét, segíthet a fogyásban és a cukorbetegség kezelésében.

    Inulinnal dúsított masztix:

    Inulin: támogatja az emésztést

      Chian masztix kiegészítők

      1 / 22

      Kezelőkészletek

      1 / 12