Masztix: GYIK – gyakran ismételt kérdések

Megválaszoljuk a masztixszel, a pisztácia lentisc-kel és Kiosz szigetével kapcsolatos kérdéseit. Nem találja a választ? Írjon nekünk.

Chian masztix: gyakori kérdések és válaszok

  • Mennyi masztixet gyártanak évente?

A masztix mennyisége főként az időjárási viszonyoktól függ. A téli aszály, de a nyári esőcseppek is jelentősen csökkenthetik a termelést. A termelés általában évi 80 és 120 tonna masztix között mozog, de előfordult már olyan is, hogy a termelés elérte az évi 160 tonnát.

  • Miért csak Kiosz szigetének déli részén termesztenek masztixet?

Ezt soha nem magyarázták meg teljesen, és nem egyértelmű. Minden bizonnyal összefügg a mikroklímával a talajtani adottságokkal kombinálva.

  • Biztonságos a sárga masztix?

Igen. A masztix fokozatosan elveszíti a színét, és hosszú idő után sárgás vagy akár sárga is lehet, ami főként az oxidációjának tudható be. Hűtőszekrényben (ideális esetben) történő tárolás lelassíthatja ezt a folyamatot. De még ha a masztix oxidálódik is, teljesen biztonságos . A Chios Mastiha Termelők Egyesülete számos stabilitási vizsgálat után azt javasolja, hogy a masztixet a gyártásától számított 3 éven belül fogyasszák el, és hűvös, fénytől védett helyen tárolják.

  • Miért olyan drága a masztix?

A masztix egy igazán különleges és egyedülálló természetes termék, figyelemre méltó tulajdonságokkal és sokoldalú felhasználási móddal, amelyet kizárólag Chios szigetén termesztenek . De a fő ok maga a termesztési folyamat, amely rendkívül igényes. Minden egyes fát gyakori és nagyon gondos ellenőrzésnek kell alávetni ahhoz, hogy körülbelül 100-200 gramm mennyiséget termeljen. Ezenkívül a termesztés, a betakarítás, a tisztítás és a masztix összegyűjtése kézi és gondos munkát igényel. Különösen a tisztítási folyamat nagyon igényes.

  • Termeszthető masztix máshol is, Kiosz déli részén kívül?

A masztixfák a világ számos részén nőnek, különösen a Földközi-tenger térségében. Ezek közül a fák közül néhány olyan gyantát termel, amely úgy néz ki, mint a chiani masztix, de ez a gyanta nem rendelkezik a chiani masztixre jellemző tulajdonságokkal és hatásokkal, illetve aromájával és ízével.

Ezért a chiai masztixet, amely egy adott masztixfa fajtából (var. Chia) származik, OEM terméknek minősítették.

  • Lehetséges, hogy a természetes masztix vagy az ELMA rágógumi túlzott fogyasztása bármilyen mellékhatással jár?

A természetes masztix fogyasztásával kapcsolatos mellékhatásokról sem a történelmi, sem a modern időkben nem számoltak be.
Ami az ELMA rágógumit illeti, természetes édesítőszereket tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet érzékeny egyéneknél.

  • Meddig tart a masztix?

Megfelelő tárolás esetén (hűvös, fénytől védett helyen) a mastiha évekig tökéletesen eláll. A Chios Mastiha Termesztők Egyesülete a weboldalán 3 év ajánlott eltarthatósági időt jelöl.

  • Mi a különbség a nagy, közepes és kis masztix használatában?

Termékként és minőség tekintetében a masztix méretétől függetlenül ugyanolyan. Ez a kategorizálás pusztán a darabok mérete alapján történik. A kis masztixet könnycseppnek nevezik , és általában közvetlenül a fatörzsről gyűjtik. A nagyobb kristályokat a földből gyűjtik, és valójában sok csepp ugyanazon a helyen való felhalmozódásának eredményei, amelyek így nagyobb kristályt alkotnak. A nagy kristályok gyakran aromásabbak, a kisebbek pedig éppen ellenkezőleg, átlátszóbbak és tisztábbak.

  • Melyik típusú masztix a legjobb rágáshoz?

A legjobb rágható masztixgumi kemény és puha könnycseppek kombinációja, amelyek megakadályozzák, hogy a masztix a fogakhoz ragadjon, és kellemes rágnivalóvá teszik. A masztixgumi rágása türelmet igényel, mivel eleinte szokatlan érzés, és az íze is kissé keserű lehet (az ipari rágógumihoz képest).

  • Mit tehetek, hogy ne ragadjon össze a masztixpor?

A masztixet hűvös helyen, lehetőleg hűtőszekrényben kell tárolni . Az is segíthet, ha időnként megrázzuk a masztixpor tartályát.

  • Hogyan zúzhatom össze a masztix kristályokat?

A természetes masztixkristályokat mozsárban vagy fűszerőrlőben össze lehet törni, de mindig szükséges egy kevés sót (sós receptekhez) vagy cukrot (édesekhez) hozzáadni, hogy a masztix ne ragadjon össze. A masztixet a lehető legjobban le kell fagyasztani.

  • Vannak-e mellékhatásai a masztixnek vagy a masztixolajnak a bőrön?

Bár a masztixet vagy masztixolajat tartalmazó kozmetikumok szinte soha nem okoznak bőrirritációt vagy egyéb káros hatásokat, célszerű elvégezni a következő általános és egyszerű tesztet az allergiás vagy túlérzékenységi reakció lehetőségének kizárására: Oldjon fel egy csepp masztixolajat egy teáskanál növényi olajban, és vigye fel a keveréket a könyökhajlatban lévő bőrre. 24 óra elteltével ellenőrizze a bőrt irritáció, bőrpír vagy viszketés szempontjából. Ha ilyen reakciót tapasztal, kerülje a masztixet vagy masztixolajat tartalmazó kozmetikumok használatát.

  • Az ELMA rágóguminak furcsa állaga van és elég kemény, miért van ez?

Mivel jelentős mennyiségű természetes masztixet tartalmaz. Minél természetesebb a termék, annál nehezebb szabványosítani a tulajdonságait. Ennek eredményeként a természetes masztix részben átadta tulajdonságait (rágási szempontból) a végterméknek, jelen esetben az ELMA rágóguminak.

  • Az ELMA rágógumi nem sokáig őrzi meg az ízét, miért van ez?

Mivel az ízét a benne található masztixolaj (természetes masztix illóolaj) adja, ami sajnos nagyon illékony, ami azt jelenti, hogy könnyen elpárolog. A rágógumi ízének időtartama egy olyan paraméter, amely az összes rágógumiipart foglalkoztatja. Sajnos a piacon lévő kapcsolódó termékek túlnyomó többsége szinte kizárólag mesterséges aromákat tartalmaz, amelyeknek semmi közük a fent említett aromaforráshoz (borsmenta, fahéj stb.). Az ELMA rágógumi azonban 100%-ban természetes aromákat tartalmaz. Tehát a választás az Öné... Feltétlenül javasoljuk, hogy figyelmesen olvassa el a fogyasztott termékek összes összetevőjét.

masztix

Forrás: https://www.gummastic.gr/en/faq-about-chios-mastiha# [2021.03.08.]

Chian masztix kiegészítők

1 / 22

Kezelőkészletek

1 / 12