Növekvő masztix

A masztixpisztácia termesztése és az masztix előállítása Chios déli részén, egy kis területen, a Mastichochoria (masztixfalvak) területén koncentrálódik. A teljes termelés szigorúan szervezett.

Masztixtermesztők Szövetsége

A masztixgyártás teljes egészében a Chiani Masztix Termelők Egyesületének (Ενώσο Μαστιχοπαραγωγών Χίου) keretein belül történik. Ezt az intézményt 1938-ban törvény hozta létre, mint az egyedülálló természeti erőforrás, a masztix kizárólagos kezelőjét Görögországban és külföldön. Ez a szövetkezet, mondhatni, az összes masztixfa-tulajdonost egyesíti, és jelenleg 4500 tagja van.

Az egyesület szervezi és felügyeli a fák termesztését, felvásárolja a termelést, támogatásokat nyújt, és különösen biztosítja a nyersanyagok feldolgozását és csomagolását. Ezenkívül befektet új termékek kutatásába és fejlesztésébe. A nyers masztix feldolgozásának központosítása biztosítja az állandó minőséget és az egységes méretet, a válogatást és az elosztást a közvetlen fogyasztásra, a Masticlife táplálékkiegészítőkhöz , olajhoz vagy összetettebb gyártáshoz - ELMA rágógumi, kozmetikumok, élelmiszerek...

Növekvő masztix

A fák egész éves gondozása, a betakarításra való komplex előkészítés és a nyersgyanta előállítása a masztixfák tulajdonosainak vagy bérlőinek családi ügye.

Masztixfa ápolás

Megtermékenyítés

A masztix termesztése egész éves munka , amely állandó figyelmet igényel, és minél idősebb a fa, annál több gondozást igényel. A termelők általában decemberben kezdik el trágyázni a pisztáciákat természetes trágyával, beleértve a lehullott pisztácia leveleket is, és úgynevezett zöldtrágyával látják el a növényeket nitrogénnel.

masztix termesztése

Metszés

A masztixfákat évente metszeni kell az elhalt ágak eltávolítása érdekében. Ezenkívül körülbelül 5 évente alaposabb metszést kell végezni. Általában január közepén és februárban metszik a koronákat, hogy a fa ideális formát kapjon a megfelelő fény és légáramlás érdekében.

Masztixültetvények helyreállítása és fejlesztése

A masztix termesztésekor természetesen figyelmet kell fordítani a fák szaporítására is - a masztix ligetek fejlesztésére és megújítására. A szaporítás ágak dugványozásával történik . Ez általában februárban és márciusban történik, de a gyakorlatban ősszel is találkozhatunk szaporítással. A közepesen erős vagy gyengébb ágakat fél méter hosszúra rövidítik, és a hossz 3/4-ét lefejtik az ágakról és a levelekről. 3-4 méteres sorokban és távolságokban az ágakat hosszában 20-50 cm mély barázdába fektetik. Tavasszal öntözés szükséges. Ha a szaporítást ősszel végzik, a természetes nedvesség és a téli eső elegendő a dugványok növekedéséhez.

Masztix betakarítás

Előkészítő munka

A masztixgyanta jövőbeni gyűjtéséhez elő kell készíteni a fák alatti talajt . Június közepétől és július elejétől kezdve megtisztítják a fák körüli talajt, és a fatörzs körüli terepet elegyengetik, hogy a lecsepegő masztix könnyen összegyűjthető legyen. A tisztítást a törzs körül szabályos körökben végzik.

Az előzőleg előkészített talajt fehér mészkőporral szórják meg, amelyet egyenletesen terítenek szét, hogy sima felületet hozzanak létre. Ezzel befejeződik a betakarításra való felkészülés, a masztixtelepek tökéletesen tiszták, és a tisztaság benyomását tovább fokozza a fák alatti talaj ragyogó fehérsége.

Első vágás

A kentos, ahogy mi a pisztácia kérgében ejtett apró bevágásokat nevezzük, a masztixgyártás legfontosabb szakasza. A bevágásokat júliusban és augusztusban végzik, néha szeptember végéig. A bevágáshoz egy éles végű kis szerszámot használnak, amelyet kentitirinek és az úgynevezett kalapácsnak, sfirakinak nevezünk. A kéregben ejtett bevágások körülbelül fél centiméter szélesek és 10-15 cm hosszúak. A főágakon, enyhe szögben ejtik őket . A törzs legalacsonyabb részén kezdődik, és a koronája felé folytatódik. A bevágásokat fokozatosan, legfeljebb 6 hét alatt végzik, általában reggel és délután.

Gyanta kiválása és kicsapódása

A gyanta kifolyik a vágásokból, és egyidejűleg megkeményedik . A fák alatti előkészített talajra hullik, vagy lógva marad. A cseppek az első vágástól számított 15-20 nap alatt megkeményednek, hidegebb évben a keményedés akár 10 napot is igénybe vehet.

Első betakarítás

Először nagy gyantadarabokat, úgynevezett pítes-t gyűjtenek össze . A gyantát szintén összegyűjtik vagy lekaparják az ágakról és a törzsről. A maradék darabokat egy kupacba söpörik, vagy kézzel gyűjtik össze. A masztixet ezután faládákban, hűvös helyen tárolják, ahol gondosan megtisztítják, hogy további felhasználásra készen álljon.

Második vágás és második betakarítás

Míg az első betakarításra augusztus 15-e, Szűz Mária ünnepe után kerül sor, a teljes vágási folyamat megismétlődik, így a következő betakarítás szeptember közepe után kezdődik .

Masztix feldolgozása

A betakarított masztixet a termelők otthonaiban, hűvös helyen, faládákban tárolják. A következő heteket és hónapokat gondos válogatással és tisztítással töltik. A felvásárlási ár, amelyért a teljes termést átadják az Egyesületnek, e munka minőségétől függ.

A teljes betakarított mennyiség a Szövetség hűtőraktáraiba és gyártócsarnokaiba kerül, ahol a masztixet több lépésben ismét megtisztítják, három méretre válogatják, majd értékesítésre vagy további feldolgozásra csomagolják.

A gyárhoz tartozik egy masztix zúzósor is. A közvetlen közelben található az ELMA gyár, amely rágógumit gyárt.

A Chian Masztic Termelők Szövetsége áttekintést készít a teljes termelésről, a feldolgozástól a típus és méret (nagy, közepes és kis darabok) szerinti válogatáson át, valamint egyéb termékekig, mint például az ELMA rágógumik, a masztixolaj és a masztixpor. A statisztikák nyilvánosan elérhetők.

A masztix készítésének folyamata évszázadok óta zajlik.

Érdemes megjegyezni, hogy a masztix előállítási folyamata és termesztése Chioson nem sokat változott a történelmi hagyományok óta. Igen, egyes termesztési gyakorlatokat némileg racionalizáltak, de valójában csak őseink legjobb tapasztalatainak kereséséről van szó. Igen, a masztix tisztítását és válogatását részben gépek végzik, de ez még mindig tisztán mechanikus folyamat. Igen, a szerszámok puha párnázattal rendelkeznek, de elvileg ugyanazok maradtak, mint 500 évvel ezelőtt. Tehát az egyetlen dolog, ami meglephetné a múltból érkező látogatót, az egy elektromos fúvó, amely gyorsabban megtisztítja a fák alatti talajt.

Nemcsak maga a masztix , hanem az előállításának módja is évszázadok óta fennmaradt.

Chian masztix kiegészítők

1 / 22

Kezelőkészletek

1 / 12