FODMAP diéta: mit kell tudni róla?

Talán hallott már a FODMAP diétáról, vagy olvasott róla az interneten. Általában egy alacsony FODMAP-tartalmú étrendre utalnak vele, amely bizonyos cukrokat tartalmaz, amelyek bélproblémákat okozhatnak. A diéta célja, hogy segítsen az irritábilis bél szindrómában (IBS) és/vagy a vékonybél bakteriális túlszaporodásában (SIBO) szenvedőknek.

FODMAP diéta

„A FODMAP diéta egy átmeneti, nagyon korlátozó étkezési terv” – mondja Dr. Hazel Galon Veloso, a Johns Hopkins Kórház gasztroenterológusa. „Mindig jó ötlet konzultálni orvosával, mielőtt új diétába kezdene, különösen az alacsony FODMAP-tartalmú diéta esetében, mert annyi ételt hagy ki az étrendjéből, hogy a legjobb, ha konzultál orvosával, és csak rövid ideig folytatja. Ez egy rövid folyamat annak kiderítésére, hogy mely ételek okoznak problémákat.”

Mik azok a FODMAP-ok?

A FODMAP a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok rövidítése, amelyek rövid szénláncú szénhidrátok (cukrok), amelyek rosszul szívódnak fel a vékonybélben. Egyesek emésztési kellemetlenségeket tapasztalnak fogyasztásuk után. A tünetek a következők:

Hogyan működik az alacsony FODMAP diéta?

Az alacsony FODMAP diéta egy háromfázisú eliminációs diéta:

  1. Először is, abbahagyod bizonyos ételek (magas FODMAP- tartalmú ételek) fogyasztását.
  2. Ezután fokozatosan add vissza őket az étrendedbe, hogy lásd, melyek okoznak problémát.
  3. Miután kitaláltad, mely ételek okozzák a tüneteidet, elkerülheted vagy korlátozhatod azokat, miközben továbbra is aggodalom nélkül élvezheted a többit.

„Azt javasoljuk, hogy a diéta eliminációs részét csak két-hat hétig végezd” – mondja Veloso. „Ez enyhíti a tüneteket, és ha SIBO-d van, segíthet csökkenteni a bélbaktériumok rendellenesen magas szintjét. Ezután háromnaponta egyenként visszavehetsz magas FODMAP-tartalmú ételeket az étrendedbe, hogy lásd, okoznak-e bármilyen tünetet. Ha egy adott magas FODMAP-tartalmú étel tüneteket okoz, kerüld azt hosszú távon.”

Mit ehetek a FODMAP diéta alatt?

A tüneteket kiváltó ételek személyenként eltérőek.

Az IBS és a SIBO tüneteinek enyhítésére elengedhetetlen a magas FODMAP-tartalmú ételek kerülése, amelyek súlyosbítják a bélrendszeri állapotokat:

  • tej , joghurt és tejalapú fagylalt
  • búzatermékek, például gabonafélék, kenyér és keksz
  • bab és lencse
  • bizonyos zöldségek, például articsóka, spárga, hagyma és fokhagyma
  • bizonyos gyümölcsök, például alma, cseresznye, körte és őszibarack

Ehelyett az alacsony FODMAP-tartalmú ételekre koncentrálj:

  • tojás és hús
  • bizonyos sajtok, például brie, camembert, cheddar és feta
  • mandulatej
  • gabonafélék, mint a rizs, a quinoa és a zab
  • zöldségek, például padlizsán, burgonya, paradicsom, uborka és cukkini
  • gyümölcsök, mint a szőlő, narancs, eper, áfonya és ananász

A FODMAP élelmiszerek teljes listájáért forduljon orvosához vagy táplálkozási tanácsadójához.

Kinek ajánlott az alacsony FODMAP diéta?

Az alacsony FODMAP-tartalmú diéta az IBS és SIBO kezelésének része. A kutatások kimutatták, hogy az emberek akár 86%-ánál is csökkenti a tüneteket.

Mivel a diéta az első, legszigorúbb szakaszban kihívást jelenthet, fontos, hogy együttműködjünk egy orvossal vagy dietetikussal, aki biztosíthatja a diéta megfelelő betartását – ami kritikus fontosságú a sikerhez – és a megfelelő táplálkozás betartását.

„Aki alulsúlyos, annak nem szabad ezt egyedül kipróbálnia” – mondja Veloso. „ Az alacsony FODMAP-tartalmú diéta nem fogyásra szolgál, de fogyni lehet vele, mert sok ételt kihagy. Aki már eleve alulsúlyos, annak a további fogyás veszélyes lehet.”

SIBO

Szöveg forrása: Hopkins Medicine weboldala, kép forrása: Pixabay

Chian masztix kiegészítők

1 / 22

Kezelőkészletek

1 / 12