Gyomorégés bor és alkohol után - hogyan kerüljük el?

Gyomorégés akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, kellemetlen érzést vagy fájdalmat okozva. Bizonyos ételek és italok gyomorégést (refluxot) okozhatnak, és az alkohol (különösen a bor) gyakori és gyakori oka ennek az állapotnak.

Ez a cikk az alkohol és a gyomorégés közötti összefüggéseket vizsgálja, beleértve azt is, hogy az alkohol hogyan váltja ki a tüneteket, és hogyan kerülheti el azokat. A cikk tartalma:

  • Mi a gyomorégés és milyen okai vannak?
  • Hogyan és miért okoz gyomorégést a bor és az alkohol
  • Megelőzés

    Mi a gyomorégés, és mik a probléma gyakori okai és kiváltó okai?

    Számos tényező okozhat vagy válthat ki gyomorégést. Erről az egészségügyi problémáról itt írtunk bővebben: Gyomorégés (okok, tünetek, étrend).

    Lenyelés után az étel és az ital a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, ahol a gyomorsav lebontja azt. Míg a gyomor ellenáll a savnak, a nyelőcső és más testszövetek nem. Amikor a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe, az emberek kellemetlen érzést és fájdalmat tapasztalnak – gyomorégést.

    A gyomorégés okai a következők:

    • Alsó nyelőcső záróizom (LES) diszfunkció. Ha a nyelőcső záróizom gyengül, a gyomorsav visszafolyhat a nyelőcsőbe.
    • Irritáció . Az ételek, italok vagy gyógyszerek közvetlenül irritálhatják a nyelőcsövet, gyomorégést okozhatnak, és irritálhatják a nyelőcső érzékeny szövetét.
    • Lassú gyomorürülés. Néhány embernél olyan rendellenesség áll fenn, amely megakadályozza a gyomor megfelelő kiürülését. Az étel hosszabb ideig marad a gyomorban, ami növeli a gyomorégés kockázatát.
    • Hiatus hernia. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a gyomor bejáratánál sérv alakul ki. Oka lehet sérülés, túlsúly vagy a rekeszizom gyengülése.

    Ha gyakori gyomorégéstől szenved, akkor gastrooesophagealis reflux betegsége (GERD) lehet.

    Hogyan okoz az alkohol gyomorégést?

    Sokan tapasztalnak gyomorégést alkohol, különösen bor fogyasztása után. Az alkohol egyes esetekben növelheti a gyomorégés és a reflux valószínűségét.

    Az alkohol különböző módokon okoz gyomorégést

    1. Irritálja a torkot vagy a gyomrot. A benne lévő vegyi anyagok miatt az alkohol közvetlenül irritálhatja a nyelőcső szöveteit.
    2. A gyomorhoz vezető izom ellazulása. Az alkohol ellazítja a gyomor körüli izmokat, ami növeli annak valószínűségét, hogy a gyomortartalom visszaszivárog a nyelőcsőbe.
    3. Befolyásolja a gyomorsavat. Az alkohol fokozhatja a gyomorsavtermelést. Emellett érzékennyé teheti a szöveteket a savval szemben, ami gyomorégéshez vezethet.
    4. Befolyásolja az ételválasztást. Az alkohol ronthatja az ítélőképességet. Alkoholfogyasztás után az emberek nagyobb valószínűséggel esznek olyan ételeket, amelyeket egyébként megengednének maguknak, késő este esznek, vagy többet esznek a szokásosnál. Ezek a tényezők gyomorégést okozhatnak.
    5. Cukros vagy szénsavas italok fogyasztása. Az édes, citrusos vagy szénsavas alkoholos italok gyomorégést okozhatnak.

    Dohányzás, alkohol és gyomorégés

    Dohányzás. Vannak, akik dohányoznak, vagy többet dohányoznak, ha alkoholt isznak. A dohányzás a gyomorégés egyik fő kockázati tényezője.

    11 tipp a gyomor és a gyomorégés megnyugtatására

    Bor

    Az elfogyasztott alkohol, a bor a gyomorban köt ki. Amint a bor eléri a gyomrot, serkenti a gyomorsav termelődését, amely lebontja a zsírokat és fehérjéket, így lehetővé téve az emésztést. Ezért fogyasztanak bort étellel minden kultúrában.

    A gyomorsav pepszinből és sósavból áll. Ez biztosítja, hogy a gyomor savas környezetének pH-értéke 1 alatt legyen: nagyon savas.

    Magas gyomorsavtermelésű embereknél a nagy mennyiségű alkohol irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Ez általában az alkoholra vonatkozik. Ha az alkohol bor, a bor savassága is irritálja a gyomrot.

    Nagyon érzékeny embereknél már nagyon kis mennyiségű bor is irritálhatja a gyomornyálkahártyát és a nyombél nyálkahártyáját. Különösen a megnövekedett savasságú (pH-érték 2,8-3) fehérbor okozhat gyomorfájdalmat, gyomorégést és a gyomornyálkahártya gyulladását . A túl gyors alkoholfogyasztás a kevésbé érzékeny emberek számára is problémát jelent. Gátolja a gyomorsavat termelő hormonok aktivitását. Alacsony savszint alakul ki. Az egyszerre fogyasztott ételek gyakran emésztetlenek maradnak. Ennek eredményeként teltségérzet és fáradtság jelentkezik.

    Idegrendszer

    Magát az alkoholt a gyomor és a belek szívják fel, és a májba szállítják. Ha éhgyomorra iszol, mindössze 40 perc alatt éri el egy pohár borban lévő alkohol a májat , ahol feldolgozásra kerül. Ha túl gyorsan iszol, problémád lesz. A máj nem képes nagy mennyiségű alkoholt rövid idő alatt feldolgozni.

    Az olyan anyagok, mint az alkohol és az acetaldehid, a vérben maradnak. Mivel mindkét anyag vízben oldódik, mélyebben behatolnak a szövetekbe és befolyásolják a központi idegrendszert.

    A gyors alkoholfogyasztás első jelei:

    • Rossz észlelés
    • Álmosság
    • Egyensúlyhiány és a mozgáskoordináció gyengesége
    • Az alkohol tágítja az ereket, ami fokozott izzadáshoz (dehidratációhoz) és vizeletürítéshez vezet.

    Sör

    A sör emellett nagyon savas és szénsavas . Ez nem jó kombináció azoknak, akik gyomorégéstől szenvednek. De más alkoholos italokhoz képest a sörnek viszonylag alacsonyabb az alkoholtartalma - és ez jó dolog! Gyakran elhangzik, hogy az alkoholfogyasztóknál gyakrabban jelentkezik gyomorégés, mint a sörfogyasztóknál.

    Megelőzés

    • Vannak, akik mértékletes alkoholfogyasztással megelőzhetik a gyomorégést, míg mások már kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén is gyomorégést tapasztalhatnak.
    • Egyes italok jobban okozhatnak gyomorégést, mint mások. Ha megtudjuk, hogy mely italok okoznak gyomorégést, és elkerüljük őket, az segíthet megelőzni a gyomorégést.
    • Az alkoholfogyasztás egészségtelen étkezési szokásokhoz vagy emésztési problémákat okozó ételek fogyasztásához vezethet. Ha alkoholfogyasztás közben kerüli ezeket a kiváltó okokat, azzal megelőzheti a gyomorégést.
    • Ne fogyasszon alkoholt lefekvés előtt. Ha alkohollal a gyomrában fekszik le, az növelheti annak valószínűségét, hogy az alkohol ellazítja a nyelőcső záróizmát, ami gyomorégés tüneteket okozhat.

    Ha a gyomorégést reflux okozza , érdemes megbeszélni a tüneteit orvosával. A kezelés magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, az életmódbeli és/vagy étrendi változtatásokat.

    A reflux kezelésére szolgáló gyógyszerek a következők:

    1. savlekötők
    2. H2-blokkolók
    3. Protonpumpa-gátlók (Omeprazol és mások...)
    4. prokinetikumok
    5. antibiotikumok
    6. étrendi intézkedések

    Más gyakori kiváltó ételek és italok elkerülése is segíthet megelőzni a gyomorégést.

    Ételek és italok, amelyek gyomorégést okoznak:

    • kávé, koffeinmentes és koffeinmentes is
    • citrusfélék és levek, például narancslé és grapefruitlé
    • szénsavas italok, amelyek puffadást és nyomást gyakorolnak a gyomorizmokra
    • csokoládé, amely egy olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely lazítja a gyomor nyílását
    • borsmenta, fokhagyma és hagyma
    • zsíros, fűszeres vagy sült ételek

    Következtetés

    A gyomorégés csökkentése érdekében azonosítani kell, hogy mely italok okoznak gyomorégést – egyeseknél az édesített alkoholos italok, másoknál a sör vagy a bor –, és kerülni kell ezeket.

    Gyomorégés bor és alkohol után - hogyan kerüljük el?

    A cikk forrása: https://www.medicalnewstoday.com, kép: Pixabay

    Chian masztix kiegészítők

    1 / 22

    Kezelőkészletek

    1 / 12