Masztixfa, pisztácia

A Pistacia lentiscus az egész Földközi-tenger térségében megtalálható, de csak a chioszi változata rendelkezik hatékony tulajdonságokkal, amely Kiosz szigetének déli részén egy kis területen nő, és csak itt nevezhetjük masztixfának .

A masztixfa jellemzői

A Pistacia lentiscus var. Chia, görög Σχίνος (schinos) egy örökzöld fa az Anacardiaceae családból. 2-3 méter magasra nő, kivételesen akár 5 métert is. Alacsonyan ágazik, ezért gyakran inkább cserjére hasonlít. Sötétzöld, ovális, hegyes végű levelei sűrű koronát alkotnak.

A Pistacia lentiscus igénytelen, és kopár, sziklás és tápanyagban szegény talajon érzi jól magát. A felszínre érő gyökerei felfogják a reggeli harmatot és a levegő nedvességét, így a lentiscus még nagyon száraz időszakokban is jól érzi magát. Sekély gyökérrendszere miatt a masztixfa fagyérzékeny, ami ritka a déli Chiu régióban.

A lentiscus és a családjába tartozó hasonló fajták gyakori növények az egész Földközi-tenger térségében, de csak Chios szigetén találhatók ritka „könnyek” – masztixet nyernek belőle . És bár a lentiscus az egész szigeten terem, hatékony masztixet csak a déli részén, a Mastichochoria régióban gyűjtenek. E terület és a helyi masztixtermelés egyediségét számos tényező határozza meg – a talaj- és éghajlati viszonyok kombinációja, valamint a hosszú távú nemesítés.

Masztixfa, pisztácia

A masztix növekedése és szaporodása

A Pistacia lentiscus nagyon lassan növekszik, és 40-50 éves kora között fejlődik ki teljesen. Több mint 100 évig él.

A Pistacia lentiscus dugványozással szaporítható, meglehetősen kevés sikerrel. A növényből levágnak egy virágzó ágat, és sekélyen a földbe nyomják. Csak néhány levelet hagynak meg felette. A dugványt csak forró nyáron öntözik, egyébként nem kell gondoskodni róla, még az új növény kikelése után sem.

Masztixgyártás

A Pistacia lentiscus csak az életének 5. vagy 6. évében képes masztixet termelni, a lentiszkusz 15 év után éri el maximális gyantatermelését. 70 év után a fa masztixtermelése minimális.

Egy növény átlagos éves terméshozama 150-180 gramm nyers masztix . Vannak azonban kivételek: a bajnokok fél kiló masztixet termelnek, míg a kívülállók 10 grammot.

A masztix előállításához többnyire hímivarú fákat termesztenek. A masztix termelését pozitívan befolyásolja az egyes fák közötti távolság, valamint a fák körüli talaj rendszeres levegőztetése és kapálása.

A masztixfák termesztése és a masztix előállítása gondosan szervezett. Tudjon meg többet a masztix termesztéséről.

Masztixfa, pisztácia

Masztixfa fajták

A Pistacia lentiscus-t számos változatban termesztik Chia magon:

  • Mavroschinos vagy Pyxari. A leggyakoribb fajta. Sötétzöld levelei feketés szélűek, keskenyek, hegyesek és aszimmetrikusak. Kevés termést hoz, de masztixje kiváló minőségű és tisztaságú.
  • Votomos . Élénkzöld levelekkel rendelkező fajta, amely szélesebb, mint a mavroschin levelei és kevésbé hegyes. A legnagyobb hozamot adja, de gyenge minőségű. Nem túl elterjedt.
  • Marouliotis vagy Kallimasiotis. Húsos, lekerekített végű levelekkel rendelkező fajta. Mastichochoriában a Kallimasia és Tholopota közötti területen termesztik.
  • Platyfyllos vagy Pyrgousikos vagy Sidorakikos (első termesztője, Sidorakis után). Az utóbbi években főként Pyrgi régióban termesztett fajta.
  • Livanos . Ez a ritka fajta gyenge minőségű masztixet ad. Enyhén égett illata és a tömjénre emlékeztető illata van. Katarraktis és a Rouhouni kolostor között már csak néhány fa maradt ebből a fajtából.
  • A Krementinos a legritkább fajta. Masztixje nem keményedik meg teljesen, és sárgás színű.
Masztixfa, pisztácia

Chian masztix kiegészítők

1 / 22

Kezelőkészletek

1 / 12