Crohn-betegség

A Crohn-betegség, más néven Crohn-betegség, Crohn-kór és regionális enteritisz, egy gyulladásos bélbetegség. A gyulladásos bélbetegség (IBD) két fő típusának egyike, a fekélyes vastagbélgyulladással együtt. Mindkét betegség a béltraktus elleni immunválaszt foglal magában. A Crohn-betegség gyakran a vékonybelet érinti, ami hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. Előfordulhat étvágytalanság, és a Crohn-betegség megnehezíti a szervezet számára a tápanyagok felszívódását az elfogyasztott ételekből. Crohn-betegség esetén nehéz lehet elegendő tápanyagot fogyasztani az egészséges testsúly fenntartásához.

Cikk tartalma: Crohn-betegség

  • Mi a Crohn-betegség?
  • Crohn-betegség tünetei és jelei
  • Mi okozza a Crohn-betegséget?
  • Mikor kell orvoshoz fordulni
  • Milyen korban alakul ki az embereknél a Crohn-betegség?
  • Crohn-betegség diagnózisa
  • Crohn-betegség szövődményei
  • Diéta

    Mi a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség (IBD). Az emésztőrendszer gyulladását okozza, ami hasi fájdalomként, súlyos hasmenésként, fáradtságként, vagy akár fogyásként és alultápláltságként is megnyilvánulhat.

    A Crohn-betegség okozta gyulladás az emésztőrendszer különböző területeit érintheti különböző embereknél. A Crohn-betegség okozta gyulladás gyakran mélyen átterjed az érintett bélszövet rétegeire. A Crohn-betegség nagyon fájdalmas és legyengítő lehet . Néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.

    Több kutatásra van szükség a Crohn-betegséggel kapcsolatban. A tudósok nem tudják biztosan, hogyan kezdődik a betegség, hogyan valószínű a Crohn-betegség lefolyása, vagy hogyan lehet a legjobban korlátozni a progresszióját. Annak ellenére, hogy az elmúlt három évtizedben jelentős előrelépések történtek a kezelés terén, még mindig nincs 100%-ban hatékony kezelés.

    Hol és hogyan jelentkezik a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség leggyakrabban a vékonybélben és a vastagbélben fordul elő. A gyomor-bél traktus (GI) bármely részét érintheti, a szájtól a végbélnyílásig.

    Tehát, bár a Crohn-betegségnek nincs ismert gyógymódja, a terápiák jelentősen csökkenthetik a jeleit és tüneteit, sőt hosszú távú remissziót is előidézhetnek. A kezeléssel a Crohn-betegségben szenvedő betegek nagy százaléka jól tud működni, és életminőségük javul.

    Crohn-betegség tünetei

    Egyes Crohn-betegségben szenvedőknél csak a vékonybél utolsó szakasza (ileum) érintett . Másoknál a betegség a vastagbélre (vagy annak csak egy részére) korlátozódik. A Crohn-betegség által leggyakrabban érintett területek a vékonybél utolsó szakasza és a vastagbél.

    A Crohn-betegség tünetei enyhék és súlyosak lehetnek . Általában fokozatosan alakulnak ki, de néha hirtelen, előzetes figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Előfordulhatnak olyan időszakok is, amikor semmilyen tünet vagy probléma nincs.

    Ha a betegség aktív, a következő problémák jelentkeznek - Crohn-betegség jelei és tünetei:

    • fáradtság
    • hasi fájdalom és hasi görcsök
    • hasmenés
    • csökkent étvágy és fogyás
    • láz
    • vér a székletben
    • szájfekélyek vagy afták
    • a bőr, a szemek és az ízületek gyulladása, a máj vagy az epevezetékek gyulladása
    • késleltetett növekedés vagy szexuális fejlődés (gyermekeknél)

    A Crohn-betegség okai

    Nem világos, hogy mi okozza a Crohn-betegséget . Régebben azt gondolták, hogy az egészségtelen táplálkozás és a rossz étkezési szokások okozzák. A stresszt is széles körben magyarázzák. Ma már azonban egyre több orvos úgy véli, hogy ezek a tényezők bonyolítják a Crohn-betegséget, nem pedig a betegség közvetlen okai.

    A következő tényezők befolyásolják, hogy a betegség kitör-e:

    • immunrendszer,
    • gének és öröklődés – nagyobb valószínűséggel alakul ki Crohn-betegség, ha egy közeli családtagja szenved benne,
    • baktériumok vagy vírusok a gyomorban,
    • a bélbaktériumok rendellenes egyensúlya.

    A Crohn-betegség fellángolásának kockázati tényezői

    A Crohn-betegség kockázatát növelő tényezők a következők:

    1. genetikai tényezők,
    2. az egyén immunrendszere,
    3. környezeti tényezők,
    4. dohányzó,
    5. etnikai csoport,
    6. gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése.

    A Crohn-betegségben szenvedők körülbelül 20-ából 3-nak van közeli hozzátartozója, akinél fennáll a betegség. Baktérium vagy vírus is szerepet játszhat. Például az E. coli baktériumot összefüggésbe hozták a Crohn-betegséggel. A dohányzás egy másik kockázati tényező. A Crohn-betegség gyakoribb a fehér embereknél, mint más etnikai csoportokban. A Crohn-betegség sokkal gyakoribb az ipari területeken és nagyvárosokban élőknél.

    Mikor kell orvoshoz fordulni

    Forduljon háziorvoshoz, ha Önnek vagy gyermekének a következő tünetei vannak:

    • vér a székletben,
    • több mint 7 napig tartó hasmenés,
    • gyakori gyomorfájdalom vagy görcsök,
    • ok nélkül fogysz, vagy a babád nem olyan gyorsan növekszik, mint amire számítanál.

    Háziorvosa megpróbálja kideríteni, mi okozza a tüneteit, és esetleg további vizsgálatokra utalja Önt Crohn-betegség kizárására.

    Milyen korban alakul ki az embereknél a Crohn-betegség?

    A Crohn- és Colitis Alapítvány szerint a legtöbb embernél 15 és 35 éves kor között diagnosztizálják a Crohn-betegséget. A Crohn-betegség diagnózisának átlagos életkora 29,5 év. A diagnózis felállítása a kezdetektől számított 1-5 évvel is késhet. Egyes betegeknél már fennállhat a Crohn-betegség, de az nem okoz nekik semmilyen problémát. Ezeknek az egyéneknek egyáltalán nincsenek tüneteik, vagy csak az irritábilis bél szindróma tünetei jelentkezhetnek. A Crohn-betegség a következő módokon is diagnosztizálható: egy C-reaktív protein nevű gyulladásos marker vizsgálata vagy endoszkópia elvégzése.

    Crohn-betegség diagnózisa

    Orvosa ki fogja kérdezni Önt a tüneteiről, jeleiről és panaszairól. A fizikális vizsgálat (a has, a gyomor és a belek tapintása) feltárhat egy csomót a hasában, amelyet a gyulladt belek hurkainak összenövése okoz.

    A következő tesztek segíthetnek a Crohn-betegség diagnosztizálásában:

    1. székletminta gyűjtése,
    2. vérvétel: vérvizsgálatok,
    3. biopszia,
    4. szigmoidoszkópia, ahol egy rövid, rugalmas csövet használnak az alsó belek vizsgálatára,
    5. kolonoszkópia, ahol egy hosszú, hajlékony csövet (kolonoszkópot) használnak a vastagbél endoszkópos vizsgálatára, ha a bél felső részében tünetek jelentkeznek. Egy hosszú, vékony, hajlékony teleszkópot (endoszkópot) vezetnek a nyelőcsövön keresztül a gyomorba.
    6. CT-vizsgálatok, amelyek a bélben bekövetkező változásokat mutatják ki.

    Crohn-betegség szövődményei

    Ha a Crohn-betegség tünetei súlyosak és visszatérőek, valószínűleg nagyobb a szövődmények aránya. A következő szövődmények műtétet igényelhetnek:

    • belső vérzés
    • szűkület, ami hegszövet felhalmozódását és a bél részleges vagy teljes elzáródását okozhatja
      perforáció, amikor egy kis lyuk keletkezik a bélfalban, lehetővé téve a béltartalom kiszivárgását, ami fertőzéshez vagy tályoghoz vezethet
    • fisztula, amikor egy csatorna alakul ki a bél két része között
    • alultápláltság
    • A hasmenés, a hasi fájdalom és a görcsök megnehezíthetik az étkezést, vagy a bélrendszer számára a tápanyagok felszívódását
    • anémia
    • egyéb egészségügyi problémák - bőrbetegségek, csontritkulás, ízületi gyulladás, valamint epehólyag- vagy májbetegség

    A Crohn-betegség egyéb szövődményei közé tartozik a tartós vashiány, az élelmiszer-felszívódási problémák és a vastagbélrák valamivel magasabb kockázata.

    Diéta

    Mit együnk Crohn-betegség esetén? Mikor és hogyan? Hogyan készítsük el az ételeket? Számos cikk foglalkozik a Crohn-betegséggel kapcsolatos étrendi intézkedésekkel. A tény azonban az, hogy nincs tudományosan bizonyított diéta gyulladásos bélbetegség esetén.

    A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy a betegek képesek azonosítani azokat az ételeket, amelyek kiváltják a gyomor-bélrendszeri tüneteiket. Ezen ételek elkerülése segíthet csökkenteni a Crohn-betegség tüneteit, mint például a gázképződés, puffadás, hasi fájdalom, görcsök és hasmenés.

    Ezek így könnyebben kezelhetők, és időt adsz a gyulladt beleknek a gyógyulásra.

    Nem megfelelő ételek

    Amikor Crohn-betegség tüneteit tapasztalja, jó ötlet teljesen elkerülni:

    • fűszeres vagy zsíros ételek
    • teljes kiőrlésű termékek
    • magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek
    • diófélék és magvak
    • koffein és alkohol

    Ha Crohn-betegség miatt problémái vannak a tápanyagok felszívódásával, fontos, hogy magas kalória- és fehérjetartalmú étrendet kövessen. Forduljon orvosához az Ön étrendjével és a Crohn-betegség kezelésére alkalmas étrenddel kapcsolatban. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen étkezzen, és a megfelelő ételeket fogyassza. Ez segít biztosítani, hogy elegendő fehérjét, kalóriát és tápanyagot vigyen be. Ezenkívül tanácsos szedni az orvos által ajánlott vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket . Így pótolhatja a szükséges tápanyagokat.

    Chios masztix Crohn-betegség esetén

    Masztix használata Crohn-betegség esetén:

    Crohn-betegség

    Chian masztix kiegészítők

    1 / 22

    Kezelőkészletek

    1 / 12