Étrend-kiegészítők és vitaminok Crohn-betegség esetén

A Crohn-betegség egy bélrendszeri betegség, amely gyulladást okoz az emésztőrendszerben. Alultápláltságot is okozhat, ezért az orvosok vitaminokat és táplálékkiegészítőket írhatnak fel a probléma megelőzésére vagy kezelésére. A Crohn-betegség általában ciklusokban jelentkezik. A betegségben szenvedők hasi fájdalom, hasmenés és egyéb tünetek jelentkezését és elmúlását tapasztalhatják.

Cikk tartalma: Étrend-kiegészítők és vitaminok Crohn-betegség esetén

  • Mi a Crohn-betegség?
  • Segítenek a vitaminok?
  • Melyik vitaminok segíthetnek?
  • Egyéb szempontok
  • Forduljon orvoshoz.
  • Összefoglalás

    A Crohn-betegség egy bélbetegség. Orvosa javasolhatja bizonyos ételek kerülését, hogy emésztőrendszere pihenhessen ezekben az epizódokban. Egyes embereknek speciális diétát kell kezdeniük, például alacsony rosttartalmú étrendet . Ezek az étrendi változások vagy a tápanyagok emésztőrendszerből történő csökkent felszívódása alultápláltságot okozhat. Emiatt az orvosok táplálékkiegészítőket javasolhatnak az alultápláltság kezelésére vagy megelőzésére.

    Ez a cikk néhány olyan vitamint és táplálékkiegészítőt tárgyal , amelyeket a Crohn-betegségben szenvedők szedhetnek, azok hatását a szervezetre és az étrend egyéb aspektusait.

    Mi a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség (IBD) , amely általában gyermekkorban vagy kora felnőttkorban kezdődik. A betegség gyulladást okoz az emésztőrendszerben , ami a következő tüneteket okozza:

    • hasmenés
    • vér a székletben
    • gyomorgörcsök és fájdalom
    • fáradtság
    • fogyás

    A tünetek ciklusokban jelentkeznek és mennek. A Crohn-betegség kezelése gyógyszereket, bélnyugalmat és esetleg műtétet foglal magában. A kezelés típusa a betegség súlyosságától és a beteg általános egészségi állapotától függ.

    Az étrend megváltoztatása csökkentheti a tünetek gyakoriságát és súlyosságát . Orvosa például a következőket javasolhatja:

    • szénsavas italok kerülése
    • bizonyos magas rosttartalmú ételek elkerülése
    • igyon több folyadékot
    • Egyél gyakrabban, kisebb adagokban az emésztés elősegítése érdekében.

    Hasznosak-e a vitaminok?

    Az emésztőrendszerben fellépő gyulladás megnehezítheti a szervezet számára az élelmiszer feldolgozását és a tápanyagok felszívódását. Ez alultápláltsághoz vezethet, ami akkor következik be, amikor a szervezet nem jut elegendő esszenciális vitaminhoz és tápanyaghoz. Az orvos különféle vizsgálatokat javasolhat, például vérvizsgálatokat a szervezetben lévő vitaminok és ásványi anyagok szintjének ellenőrzésére. Ezen eredmények alapján az orvos különféle vitaminok vagy étrend-kiegészítők szedését javasolhatja a táplálkozás javítása érdekében.

    Crohn-betegségben szenvedőknek orvossal való konzultációt követően kell dönteniük a vitaminok szedésének megkezdéséről, hogy biztosítsák a megfelelő típusokat és mennyiségeket. Egyes vitaminok mellékhatásokat okozhatnak, beleértve a hányingert és a hasmenést . Étellel együtt szedve segíthetnek ezek megelőzésében.

    Mindig ellenőrizze az étrend-kiegészítők címkéit olyan összetevők után kutatva, amelyek mellékhatásokat okozhatnak. Ilyen összetevők lehetnek például:

    • tartósítószerek
    • mesterséges színezékek
    • cukoralkoholok
    • laktóz

    Melyik vitaminok segíthetnek?

    Az orvosok különféle vitaminokat javasolhatnak Crohn-betegségben szenvedőknek. Ezek a vitaminok a következők lehetnek:

    • omega-3 zsírsavak, amelyek gyulladáscsökkentő hatással lehetnek Crohn-betegségben szenvedőknél
    • kalcium, amely segíthet a csontok és fogak egészségének megőrzésében Crohn-betegségben szenvedőknél
    • folsav, amely segíti a szervezetet a sejtek létrehozásában és fenntartásában
    • vas, amely oxigént szállít az egész szervezetben és megakadályozza a vérszegénységet
    • B12 -vitamin , amely fenntartja az ideg- és vérsejteket
    • D-vitamin, amely segíthet a bélrendszeri gyulladás szabályozásában
    • A-, E- és K-vitaminok, amelyek segítenek a sejtek felépítésében és megakadályozzák azok károsodását
    • cink, amely segít a szervezetnek megelőzni a baktériumok és vírusok okozta betegségeket

    A vitaminok mellett a kurkuma segíthet csökkenteni a Crohn-betegségben szenvedők szervezetében a gyulladást . Kurkumint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Néhány kisebb tanulmány arra utal, hogy a kurkumin gyógyszerekkel kombinálva segíthet a fekélyes vastagbélgyulladás, egy másik típusú IBD kezelésében. Az emberek biztonságosan használhatják a kurkumát főzéshez, de nagy mennyiségben fogyasztva hígíthatja a vért.

    Mit vehetnek még figyelembe az emberek?

    Az alultápláltság gyakori probléma Crohn-betegség esetén. Valójában az esetek 20-85%-ában fordul elő. Annak meghatározása, hogy mely ételeket tolerálja egy személy, és mely ételek váltanak ki tüneteket, kulcsfontosságú a Crohn-betegségben szenvedők étrendjének kidolgozásához.

    A kellemetlen tünetek fellángolásának megelőzése érdekében a Crohn-betegségben szenvedők korlátozhatják a következők bevitelét:

    • oldhatatlan rostokban gazdag ételek
    • diófélék és magvak
    • nyers gyümölcsök és zöldségek
    • cukor
    • magas zsírtartalmú ételek
    • koffein
    • alkohol
    • cukoralkoholok

    A bőséges folyadékfogyasztás és a kisebb, gyakoribb étkezések segíthetnek az emésztésben. Az étkezési napló vezetése segíthet a tüneteket kiváltó ételek azonosításában is.

    Forduljon orvoshoz.

    A Crohn-betegség egy krónikus állapot, amely általában élethosszig tartó kezelést és étrendi változtatásokat igényel. Orvoshoz kell fordulni, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalja:

    • vér a székletben
    • tartós hasmenés
    • tartós gyomorgörcsök vagy fájdalom
    • megmagyarázhatatlan fogyás

    Összefoglalás

    A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos betegség, amely az emésztőrendszer bármely részét érintheti. Általában a vékonybelet érinti, és gyulladást okoz, amely megakadályozza az étel megfelelő emésztését. Számos tünetet okoz, beleértve a hasmenést és a gyomorfájást.

    A Crohn-betegség megakadályozhatja a szervezet megfelelő tápanyagfelszívódását, ami alultápláltsághoz vezethet . Orvosa vérvizsgálatokkal tudja diagnosztizálni a tápanyaghiányokat. Különböző vitaminokat és táplálékkiegészítőket javasolhat ezen problémák kezelésére. Egyes vitaminok mellékhatásokat, például hányingert és hasmenést okozhatnak. Azonban a vitaminok ajánlott mennyiségben és étkezés közben történő szedése minimalizálhatja ezeket a mellékhatásokat.

    Étrend-kiegészítők és vitaminok Crohn-betegség esetén
     Cikk forrása: Medicalnewstosday weboldal, kép forrása: Pixabay

    Chian masztix kiegészítők

    1 / 22

    Kezelőkészletek

    1 / 12