Mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb rostot?

Szeretne több rostot bevinni az étrendjébe? A rost – megfelelő folyadékbevitel mellett – gyorsan és viszonylag könnyen halad át az emésztőrendszeren, segítve annak megfelelő működését. A magas rosttartalmú étrend segíthet csökkenteni az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát is.

Megfelelő rostbevitel: nők és férfiak

Tudja meg, mennyi rostot tartalmaznak a gyakran vásárolt élelmiszerek. Csomagolt élelmiszerek vásárlásakor ellenőrizze a tápértékjelölést a rosttartalom tekintetében. A nőknek legalább 21-25 gramm rostot kell fogyasztaniuk naponta, a férfiaknak pedig 30-38 grammot.

A rost az egyik fő ok, amiért a teljes kiőrlésű növényi élelmiszereket egészségesnek tekintik. Egyre több kutatás mutatja, hogy az elegendő rost bevitele jótékony hatással lehet az emésztésre és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

Mi a rost?

A rost egy emészthetetlen szénhidrát, amely az élelmiszerekben található. Az élelmiszerek fontos részét képezi. A rostot tartalmazó élelmiszerek növényi eredetűek.

A húsban nem találsz rostot. A vízben való oldhatóságuk alapján két nagy kategóriába sorolják:

  1. Oldható rost: vízben oldódik, és a belekben élő „jó” baktériumok metabolizálhatják.
  2. Oldhatatlan rost: nem oldódik vízben. Ilyen például a növényi cellulóz.

Melyik gyümölcsben van a legtöbb rost?

Összefoglaló táblázat a magas rosttartalmú, kiválasztott gyümölcsökről

Gyümölcs Adagméret Összes rost (grammban)
Málna 1 csésze 8.0
Körte 1 5.5
Alma héjjal 1 4.5
Banán 1 3.0
Narancs 1 3.0
Eper 1 csésze 3.0

Melyik zöldségben van a legtöbb rost?

Kiválasztott, magas rosttartalmú zöldségek táblázata.

Zöldségek Adagméret Összes rost (grammban)
Zöldborsó, főzve 1 csésze 9.0
Brokkoli, főtt 1 csésze 5.0
Cékla, főtt 1 csésze 5.0
kelbimbó, főtt 1 csésze 4.0
Héjas burgonya, sült 1 4.0
Édes kukorica, főtt 1 csésze 3.5
Karfiol, nyers 1 csésze apróra vágott zöldség 2.0
Sárgarépa, nyers 1 1.5

Melyik gabonafélékben van a legtöbb rost?

Gabonafélék Adagméret Összes rost (grammban)
Teljes kiőrlésű spagetti, főzve 1 csésze 6.0
Árpa, fényezett, főtt 1 csésze 6.0
Korpapehely 3/4 csésze 5.5
Quinoa, főtt 1 csésze 5.0
Zabkorpás muffin 1 5.0
Zabpehely, instant, főtt 1 csésze 5.0
Pattogatott kukorica, puffasztott 3 csésze 3.5
Barna rizs, főtt 1 csésze 3.5
Teljes kiőrlésű kenyér 1 szelet 1 szelet 2.0
Rozskenyér 1 szelet 2.0

Mely hüvelyesek, diófélék és magvak tartalmazzák a legtöbb fehérjét?

A hüvelyesek, diófélék és magvak növényi alapú fehérje- és rostforrások.

Hüvelyesek, diófélék és magvak Adagméret Teljes rosttartalom (grammban)
Borsó magokkal, főzve 1 csésze 16.0
Lencse, főzve 1 csésze 1 csésze 15.5
Fekete bab, főzve 1 csésze 15.0
Sült bab, konzerv 1 csésze 10.0
Chia magvak 28 gramm 10.0
Mandula 28 g 23 mandula 3.5
Pisztácia 28 g 49 pisztácia 3.0
Napraforgómag 28 gramm 3.0

Mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb rostot?
Pixabay

Chian masztix kiegészítők

1 / 22

Kezelőkészletek

1 / 12