Túl sok vagy túl kevés gyomorsav: Milyen tünetek jelentkeznek, és mi segít?

A gyomorsav valójában egy nagyon hasznos folyadék, amely elpusztítja a kórokozókat, és fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban. Ha azonban túl sok vagy túl kevés van belőle, olyan problémák léphetnek fel, mint a gyomorfekély vagy az emésztési zavarok. A rossz helyen, például a nyelőcsőben lévő gyomorsav is problémákat okozhat agresszív jellege miatt. Most megtudhatja, hogyan ismerheti fel a gyomorsav túltermelését vagy alultermelését, és milyen kezelési lehetőségek vannak.

Cikk tartalma: Túl sok vagy túl kevés gyomorsav: Milyen tünetek jelentkeznek és mi segít?

  • Meghatározás
  • Tünetek
  • Túl sok gyomorsav
  • Túl sok gyomorsav kezelése
  • Túl kevés gyomorsav
  • Túl kevés gyomorsav kezelése

Mi a gyomorsav és miért van rá szükségünk?

A gyomor egyes sejtjei naponta körülbelül két-három liter gyomorsavat termelnek. A víz, a nyálka, a pufferrendszer és az úgynevezett intrinsic faktor (amely lehetővé teszi a B12-vitamin felszívódását) mellett sósavból, azaz gyomorsavból is áll.

A gyomornyálkahártya sejtjei gyomorsavat termelnek bizonyos ingerek hatására: ezek egyike természetesen maga az étel fogyasztása, de a finom ételek látványa és illata is elegendő.

Amikor a lenyelt étel a gyomorba kerül, a gyomorsav felkészíti azt az emésztésre. Megtámadja a fehérjék szerkezetét, és elpusztítja a gyomorba jutó vírusokat és baktériumokat.

A gyomorsav annyira agresszív, hogy képes lenne megemészteni a gyomrot. Ezt azonban megakadályozza a gyomor falát teljesen beborító védő nyálkahártya, amely biztonságosan védi a gyomrot a savtól.

A túlzott gyomorsavtermelés tünetei:

  1. Gyomorégés, amikor a gyomorsav belép a nyelőcsőbe
  2. Gyomorfájdalom vagy gyomorégés
  3. Savas regurgitáció
  4. Rossz lehelet
  5. Köhögés és torokfájás
  6. A gyomornyálkahártya károsodása, például gyulladás és fekélyek
  7. Gyomornyomás és/vagy hányinger

A túl kevés gyomorsav tünetei

  1. Nem specifikus emésztési problémák, például puffadás vagy hasmenés
  2. Teltségérzet és nyomás a gyomorban
  3. Hányinger
  4. A fertőzések gyakoribb előfordulása
  5. Hiány tünetei (pl. B12-vitamin és az ebből eredő vashiány és/vagy vérszegénység)
  6. Zavart bélflóra (mivel a mikroorganizmusok nem pusztulnak el kellőképpen)

Mi történik, ha túl sok sav halmozódik fel a gyomorban?

Ha a felelős sejtek túl sok gyomorsavat termelnek, a gyomornyálkahártya védelme már nem garantált – a gyomor túlsavasodik (úgynevezett acidózis).

A következő provokáló tényezők állhatnak a háttérben:

  • stimulánsok, például koffein, alkohol és/vagy nikotin túlzott fogyasztása
  • extrém stressz
  • egy nagyon egészségtelen, magas zsírtartalmú étrend
  • Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók
  • a gyomornyálkahártya Helicobacter pylori baktérium okozta gyulladása
  • ritka állapotok, mint például a Zollinger-Ellison-szindróma, amelyben a gyomorsavtermelés rendellenesen stimulálódik

Ha a gyomor csak rövid ideig túlsavasodik, az általában nem jelent problémát. Ha azonban ez a helyzet hosszú ideig fennáll, olyan következményekkel járhat, mint a gyomorhurut, a gyomorfekély vagy a nyombélfekély. Ezenkívül lehetséges, hogy a gyomorsav nem marad a gyomorban, hanem felfelé emelkedik, és kellemetlen gyomorégést okoz.

A túlzott gyomorsav kezelése

A gyomorégés és a túlzott gyomorsavtermelés kezelési lehetőségei:

  1. Stimulánsok kerülése : Az alkoholt és a kávét is csak mértékkel szabad fogyasztani.
  2. Stresszkezelés : Próbálj meg egyensúlyt találni a stresszes mindennapokban. Vannak, akik a testmozgásra esküsznek, mások inkább egy jó könyvvel lazítanak. Próbáld ki, mi működik számodra.
  3. Változtass az étkezési szokásaidon. Ehelyett válassz olyan ételeket, amelyek kíméletesebbek a gyomrodhoz. Meríts ihletet receptjeinkből .
  4. Gyógyszerek szedése : A savgátlók csökkentik a savtermelést, míg a savlekötők semlegesítik a gyomorsavat. Egyes gyógynövényes szerek is segíthetnek a tünetek enyhítésében. Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, hogy megtudja, melyik gyógyszer a megfelelő az Ön számára.
  5. Ha tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, alapos orvosi vizsgálaton kell átesnie. Az olyan vizsgálatok, mint a gasztroszkópia, segíthetnek meghatározni a tünetek okát – és ennek megfelelően módosítani a kezelést.

Mi történik, ha túl kevés gyomorsav termelődik?

Amikor a gyomornyálkahártya sejtjei túl kevés gyomorsavat termelnek, azt gyomorsavhiánynak nevezik. A csökkent termelést befolyásoló tényezők ugyanolyan sokrétűek, mint a fokozott termelés okai.

Lehetséges kiváltó tényezők a következők:

  • A gyomorsavtermelést gátló gyógyszerek hosszú távú használata
  • Krónikus A típusú gasztritisz , amelyben az immunrendszer a gyomorsejteket ellenségként azonosítja és megtámadja őket.
  • Öregedés - ami szintén gyengítheti a gyomor és a nyelőcső közötti záróizmot és fokozhatja a refluxot .
  • Stressz (amelyben a stresszhormonok felszabadulása az emésztőrendszer aktivitásának csökkenését okozza).
  • Gyomorműtét

A túl kevés gyomorsav általában emésztési tüneteket okoz, mint például hasi fájdalom, puffadás és/vagy hasmenés .

A gyomorsav hiánya azt jelenti, hogy a gyomor nem tudja megfelelően lebontani a rostot: ennek eredményeként az étel vagy túl sokáig marad a gyomorban, vagy túl sok összetevő jut a bélbe, jellegzetes problémákat okozva.

Sok esetben a gyomorsav hiánya B12-vitamin-hiányos vérszegénységgel is jár. Ahhoz, hogy a vitamin megfelelő mennyiségben felszívódjon, savas környezetre van szükség a gyomorban – ha ez a környezet nincs meg, mert túl kevés gyomorsav termelődik, a szervezet B12-vitamin-ellátása romlik.

Végső soron ez a hiány vérszegénységhez vezethet, mivel a vörösvértestek termelése károsodik.

Túl kevés gyomorsav kezelése

Gyógyszeres kezeléssel is lehet kezelni az alacsony gyomorsavszintet, de csak olyanokkal, amelyek serkentik a gyomorsavtermelést. Ezenkívül ajánlott keserű ételeket, például brokkolit vagy spenótot is beépíteni az étrendbe - ezek serkentik az emésztést, és segíthetnek kompenzálni a gyomorsavhiányt.

Jó ötlet az is, ha áttekinted az életmódbeli szokásaidat, és szükség esetén módosítod őket. Próbálj meg minél több stresszt kiiktatni a mindennapjaidból.

Speciális stresszkezelő programok segíthetnek, akárcsak a jógaórák, a progresszív izomlazítás stb. Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek zavarják a gyomorsavtermelést, orvosa segíthet megtalálni a gyomrához kíméletesebb alternatívákat.

Ha gyanítja, hogy túl kevés a gyomorsav, akkor is a legjobb, ha orvoshoz fordul: Ő megerősítheti vagy kizárhatja a gyanúját, és megkezdheti a megfelelő kezelést. A végleges diagnózis felállítása után speciális savkapszulákat használhat a kezeléshez.

Ezeket étellel együtt veszik be, és felszabadítják a hiányzó sósavat a gyomorban. Így a bevitt étel problémamentesen emészthető – és a beteg többé nem szenved gyötrő gyomor-bélrendszeri problémáktól.

Túl sok vagy túl kevés gyomorsav: Milyen tünetek jelentkeznek, és mi segít?
Forrás: itt

 

      Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

      Gyomorsavhiány esetén is lehet gyomorégésem?

      Igen. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a gyomorégés alacsony savtermelés esetén is előfordulhat. A nyelőcső és a gyomor közötti gyenge tömítés lehetővé teszi, hogy kis mennyiségű sav feljöjjön – és irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ilyen esetekben a savblokkolók nem segítenek, hanem inkább támogatják a gyomornedv természetes termelődését és a nyálkahártya regenerálódását.

      Hogyan támogathatom természetesen a gyomorsav-egyensúlyt?

      A rendszeres étkezés, a bőséges folyadékfogyasztás, a kávé, az alkohol és a nikotin korlátozása segít. A Chios masztix is ​​hatékonynak bizonyult egyeseknél, mivel segíti a gyomornyálkahártya regenerálódását és hozzájárul az emésztőrendszer egyensúlyához. Fontos a stressz kiküszöbölése, mivel az szintén negatívan befolyásolja a savtermelést.

      Honnan tudom, hogy túl sok vagy túl kevés a sav a szervezetemben?

      Vizsgálat nélkül nehéz lehet különbséget tenni, mivel a tünetek átfedhetik egymást. Ha hosszan tartó gyomorégéstől, gyomorfájdalomtól, puffadástól vagy étkezés utáni nyomástól szenved, célszerű gasztroszkópián részt venni. Az eredmények alapján az orvos megállapítja, hogy savtúltengésről, gyulladásról vagy savhiányról van-e szó - és előírja a megfelelő kezelést.

      Chian masztix kiegészítők

      1 / 22

      Kezelőkészletek

      1 / 12